Armeringsblogg

Allmänna råd om platta på mark

Betongplattan ska skyddas från vatten och tjäle.

Detta gör man med en rad olika metoder.

  •        Lämpligt dagvattensystem
  •        Marklutning
  •        Dränering
  •        Kapilärbrytande lager
  •        Värmeisolering
  •        Tjälisolering

Förarbete

Som med det mesta man bygger så är förarbetet viktigt. Här beskriver vi i korta drag hur man gör.

Schakta av marken till anvisat djup. Hur mycket du ska schakta av beror på hur tjockt skickt med makadam och isolering du ska ha. För att få ett kapilärbrytande lager under plattan placerar man en geotextilduk på den avschaktade ytan. Sedan fyller man upp med minst 150mm makadam som ska komprimeras väl. Exempelvis med en padda.

Dränering och återfyllnad

För att inte fylla det kapilärbrytande lagret under plattan när det regnar ute är det viktigt med en väl fungerande dränering. Dräneringsrören bör ha en en invändig diameter på minst 70mm och ha en lutning på 1:200 (1 cm / 2m). I normalfallet läggs dräneringsrören utanför plattan i botten av dräneringslagret, dock med minst 50mm bädd under röret. underkant på dräneringsröret bör ligga minst 150 mm lägre än plattan. Vi rekommenderar att man återfyller med minst 100 mm dränerande lager runt rören.

Man ska även planera höjden så man kan få en lutning från plattan på minst 20 cm de närmaste 3 metrarna.

Stuprör skall inte anslutas till dräneringen utan till dagvattenledning. Detta för att man inte vill fylla på dräneringen med vatten och få ner skräp som block

Isolering

Sedan är det dags att lägga ut isoleringen om man valt att tjälisolera eller värmeisolera. Beroende på vad man ska använda plattan till väljer man olika tjocklek och hållfasthet på isoleringen. Helst ska man lägga flera lager isoleringen med förskjutna skarvar.

Nu är det dags att börja armera


Armeringsnät eller Armeringsjärn

Järn eller nät?

Armering säljs i form av armeringsjärn eller armeringsnät. Armeringsjärnets uppgift är att förstärka betongen vid gjutning och murning. För att förbättra fästet i betongen kan tunna armeringsjärn svetsas samman till armeringsnät. Armeringsnät är bra för att hämma sprickbildning och binda ihop betongen.

Tolka siffrorna i namnet på armeringsnät

Siffrorna i armeringsnätets beteckning talar om hur nätet ser ut. Den första siffran betyder vilken diameter stålet i nätet har och de sista 3 siffrorna anger hur stora rutorna är i mm. Exempel: Armeringsnät 6150 betyder att järnen i nätet är 6 mm tjocka och att rutorna har diametern 150 mm.

Placering av armeringsnät i betongen

Armeringsnäten fyller olika funktioner beroende på var i betongen man placerar dem.

Placerar man dem nära ytan (3-5cm) är funktionen i huvudsak för att förhindra sprickbildning.

Placeras de däremot i underkant (2-5cm) tar de upp sträckkrafter, skärkrafter och tryckkrafter.

Vid armering av en vanlig villa/garagegrund placerar man oftast armeringsnätet ungefär i mitten på plattan då betonglagret är 10-12cm tjockt. Detta gör att man får både funktionen mot sprickbildning och de olika lasterna.


Om Armering

Vad är armering?

Armering är en mycket viktig del av alla betongkonstruktioner. Armering är gjord av kolstål och ligger ingjuten i betongen för att förstärka och bära för de laster som konstruktionen blir utsatt för. Armeringen har flera viktiga funktioner i konstruktionen:

– Ta upp sträckkrafter
– Ta upp skärkrafter, t ex i bjälkar
– Ta upp tryckkrafter där betongen inte är tillräckligt stark, t ex i pelare
– Förhindra sprickbildning vid härdning

Sprickbildning

concrete

När betongen härdar torkar vattnet bort och betongen krymper, detta leder till sprickbildning. Oftast påverkar inte sprickorna betongens hållfasthet utan har mest estetisk betydelse. Större synliga sprickor kan undvikas genom att se till att betongen har tillräckligt med armering, på så sätt fördelas sprickorna och blir mindre synliga.

Tips och trix

En bra tummregel är att alltid ha minst 50 mm mellan gjutform och armering för att undvika angrepp av rost. Vid skarvning av armeringsjärn är en överlapp av 60 cm rekommenderad för att inte hållfastheten skall minska.


Vad kostar det att handla hos Armeringdirekt?

Alla priser på sidan är exkl moms. Momsen(25%) läggs till i kassan. Priserna som visas är pris/st.
Frakt tillkommer med 999 kr/order.


Beteckningar

Om ni letar armering och är lite nya på området så gäller det att lära sig lite armerings-språk. Det finns kvaliter, diametrar, rut-nätstorlekar samt ett antal förkortningar.

Jag har här slängt ihop lite terminologi.

  • Aj – Armeringsjärn
  • Am – Armeringsmatta

Armeringsmatta 6150 – Då innebär den första siffran att mattan består av 6mm järn som sitter i ett rutnät av 150x150mm.

Tar en till: Armeringsmatta 8200 – 8mm järn som sitter i rutnät där varje ruta är 200x200mm.
Fingerskarvsmatta – Ny variant av matta/nät där de sista två järnen fattas på varje matta. Detta får att underlätta så mattorna passar ihop när man l‰gger dem. Fungerar kanon!

Armeringsmatta – Armeringsnät – De två orden betyder samma sak.

B500BT – Standardbeteckningen för kvalite på armering. Den har ersatt den gamla beteckningen som var KS 40 S.


Hur kontrollerar jag en lagd order?

Så fort ordern har blivit behandlad hos oss får du ett mail med beräknad leveransdag.

Vill du veta mer kan du alltid maila order@armeringdirekt.se eller ringa 0510-67750


Järn eller nät?

Armering säljs i form av armeringsjärn eller armeringsnät. Armeringsjärnets uppgift är att förstärka betongen vid gjutning och murning. För att förbättra fästet i betongen kan tunna armeringsjärn svetsas samman till armeringsnät.

vägg2

Armeringsnät är bra för att hämma sprickbildning och binda ihop betongen, särskilt i större ytor som gjutna plattor där det inte är praktiskt att lägga armeringsjärn en för en. Om man ska istället bygga grund med gjutna plintor t ex till ett sommarhus är armeringstål bra att  använda. De hjälper att stå emot drag-, skjuv-, och tryckpåkänningar som påverkar plintorna, och passar även till att förstärka balkar och pelare.

Fast armeringsjärn är enskilda är det viktigt att dem sätts ihop så de håller sig på plats när man gjuter. Detta gör man med både armeringsbyglar och najtråd (armering är gjord av en typ stål som inte kan svetsas samman efter att det har skapats). Armeringsbyglar är helt enkelt bockade armeringsjärn som är förmade på ett sätt så de kan hålla fast andra armeringsjärn. Byglar används även att sätta ihop armeringsnät, som t ex när flera nät behövs.

När det gäller val mellan järn och nät beror det på konstruktionens behov och belastningar. För villor och större konstruktioner behöver man ofta båda: nät till plattan och järn till balkanterna och pelare. För mindre betongkonstruktion med plintor kan det räcka med flera armeringsjärn ihopsatt och najade med byglar.


Om problem uppstår vid beställning

Maila till infon på armeringdirekt.se om du får något felmeddelande eller om det uppstår något annat problem när du besöker Armeringdirekts webbplats.


Typer av armeringsnät

Vi har tidigare förklarat skillnaden mellan armeringsjärn och armeringsnät. Men när man väl kollar på armeringsnät (eller armeringsmatta som det också kallas) visar det sig att finns även många sorter nät att välja på. Hur väljer du rätt sort armeringsnät för ditt projekt?

AA11-Nät-1024x604

Vanliga sorter som du kan hitta i en bygghandel eller webshopp är:
– Armeringsnät: tunna armeringsjärn svetsade samman
– Halvnät: det är va de heter, alltså hälften av ett nät
– Fingerskarvsnät: på en långsida och en kortsida sticker det ut järn motsvarande tre rutor, för överlappning

För mindre ytor räcker det med armeringnät eller halvnät. För en större yta som kommer ha en stor belastning (alltså den behöver ha tjockare armering) kan fingerskarvsnät passa bra, för att skarvarna inte bygger lika mycket på höjden.


Vart kommer armeringen ifrån?

Vi samarbetar med Europas största producenter av armeringsstål och armeringsnät – alla förstås anslutna till SBS-kontrollen.


Allmänna råd för platta på mark

Betongplattan ska skyddas från vatten och tjäle. Detta gör man med en rad olika metoder:
– Lämpligt dagvattensystem
– Marklutning
– Dränering
– Kapilärbrytande lager
– Värmeisolering
– Tjälisolering
– Förarbete

Som med det mesta man bygger så är förarbetet viktigt. Här beskriver vi e korta drag hur man gör.

padda

Schakta av marken till anvisat djup. Hur mycket du ska schakta av beror på hur tjockt skickt med makadam och isolering du ska ha. För att få ett kapilärbrytande lager under plattan placerar man en geotextilduk på den avschaktade ytan. Sedan fyller man upp med minst 150mm makadam som ska komprimeras väl, exempelvis med en padda.

Dränering och återfyllnad

För att inte fylla det kapilärbrytande lagret under plattan när det regnar ute är det viktigt med en väl fungerande dränering. Dräneringsrören bör ha en en invändig diameter på minst 70mm och ha en lutning på 1:200 (1 cm / 2m). I normalfallet läggs dräneringsrören utanför plattan i botten av dräneringslagret, dock med minst 50mm bädd under röret. underkant på dräneringsröret bör ligga minst 150 mm lägre än plattan. Vi rekommenderar att man återfyller med minst 100 mm dränerande lager runt rören.

Man ska även planera höjden så man kan få en lutning från plattan på minst 20 cm de närmaste 3 metrarna.

Stuprör skall inte anslutas till dräneringen utan till dagvattenledning. Detta för att man inte vill fylla på dräneringen med vatten och få ner skräp som block

Isolering

Sedan är det dags att lägga ut isoleringen om man valt att tjälisolera eller värmeisolera. Beroende på vad man ska använda plattan till väljer man olika tjocklek och hållfasthet på isoleringen. Helst ska man lägga flera lager isoleringen med förskjutna skarvar.

Nu är det dags att börja armera!


Hur reklamerar jag en vara?

Kontakta Armeringdirekts kundtjänst.
Ring 0510-67750 eller maila info@armeringdirekt.se


Placera armeringsnät?

Armeringsnät fyller olika funktioner beroende på var i betongen man placerar dem. Placerar man dem nära ytan (3-5cm) är funktionen i huvudsak för att förhindra sprickbildning. Placeras de däremot i underkant (2-5cm) tar de upp sträckkrafter, skärkrafter och tryckkrafter.

markdistanser-på-rad

Vid armering av en vanlig villa/garagegrund placerar man oftast armeringsnätet ungefär i mitten på plattan då betonglagret är 10-12cm tjockt. Detta gör att man får både funktionen mot sprickbildning och de olika lasterna.

För att bestämma hur man ska placera ett nät med en viss höjd använder man distansklossar eller andra distansprodukter. De säkerställer att järnet kan utfylla de funktionen som det ska. Distansprodukter finns i varierande höjder (från 15 mm tom 80 mm). Som tummregel är bra om man har åtminstone 50 mm ovanför armeringen (fast det kan vara annorlunda beroende på ditt projekt), annars ökas risken för rostbildning av armering. Det är även viktigt för att armeringen ska binda starkt till betongen.


Vad kostar frakten?

Frakten kostar 999 kr + moms oavsett hur mycket du beställer och oavsett var i landet du bor.


Hur betalar jag och hur levereras min beställning?

Våra betalningsalternativ är Faktura, delbetalning och konto/kreditkort.

Order mottagna vardagar före klockan 12.00 expedieras samma dag och vårt mål är att leverera inom 3 arbetsdagar. (Distansklossar och najtråd levereras ibland i separata försändelser) Läs mer om leverans


Armeringsbyglar: Alfabetssoppa

När man lägger armeringsjärn är det viktigt att de kommer hålla sig på plats när plattan gjuts och sedan belastas. Dels används najtråd för att hålla ihop nät och/eller järn, men de måste också finnas särskilt bra stöd i kanterna. Ofta gör man därför kant-balkar som stödjer pelarna i kanten av plattan.

byglar

Armeringsbyglar finns bockade i så många former att de nämns efter alfabetet. De vanligaste formerna som används är C-byglar, N-byglar, och så kallade villabyglar, vilka är rektangulera. Dessa byglar hjälper att förankra järn (kamstål) och nät när betongen gjuts.

Byglarna fördelar tryck och krafter — man vill helst ha jämn fördelning av belastningen på armeringen, och detta sker genom att överföra kraft från de ställen där belastningen är störst (t ex kantbalken) till ställen som har mindre belastning. Därför är formen på byglar viktigt: olika former överför kraften åt olika håll.

Bland alla val som finns kan det vara svårt att avgöra vilka byglar skulle passa bäst till din platta. Detta kan vara ett fall där det kan vara värt att vända dig till någon med erfarenhet. Armeringdirekt kan hjälpa till — de bockar även byglar själva.


Bygga med plintar

Plintar kan användas för många mindre konstruktioner, inklusivt sommarhus. Här föreslår vi några användningssätt av plintar och hur du kan få till dom. Oftast är det bra att använda armeringsjärn i dem, men för väldigt små projekt kan de räcka med betongen i sig själv.

Carport
I en carport står  bilen nästan lika skyddad som i ett garage – framför allt slipper du skrapa rutorna på vintern.

Så här gjuter du plintar till carporten:
Gräv groparna till frostfritt djup och lägg lite sten i botten. Ställ formen på plats och rikta in den med vattenpass och/eller lod.

carport

Fyll formen, placera en stolpsko eller liknande ovanpå, justera med vattenpass och fixera läget innan betongen stelnar. Kanske behöver du även stolpjärn för att konstruktionen ska bli riktigt stadig.

Ska du gjuta på berg, måste du borra för att få en säker förankring.
Grindstolpe
Extra stabila blir grindstolparna om du förstärker konstruktionen i sidled mellan plint för grindstolpe och plint för staketstolpe.

Gräv gropar till frostfritt djup. Gräv också för de mellanliggande plintstöden (försäkra dig om att dessa hamnar under marknivån). Mät groparna så att de passar till den storlek plint du vill ha.

Gjut plintbottnar, ställ den färdiga betongplinten på plats och rikta in den med vattenpass och/eller lod. Lägg distansklossar mellan grindstolpen och plinten innan du fixerar läget och fäster den med stolpjärn. Gör en form av trä eller plywood.

Häll i lite betong i botten innan du lägger i armeringsjärn. Sedan fyll upp med betong.

Belysningstolpe
Belysning är träggården skapar en mysig stämning i alla säsonger — på sommaren när man sitter ute och njuter i värmen liksom på vintern när det lyser varmt i mörkret.

staket

För att bygga plint till belysningstolpe, gräv till frostfritt djup. Placera ett papprör på plintbotten, dra ett tomrör för elkabeln innan du fyller på med betong upp till cirka 20 cm under mark där du isolerar med en skiva frigolit. Justera med vattenpass och fixera läget. (Ett fackman måste ordna eldragningen).


Varför används stål för armering?

Om man inte kan särskilt mycket om byggmaterial kan det verka självklart att armering är gjord av stål — det är ju en väldigt stark material, eller hur? Men det är egentligen inte så självklart. Den sortens stål som används till armering är väldigt specifik, utvald för speciella egenskaper som passar till att förstärka betong.

79150576_6c590e058d_b

Stålet som används heter faktiskt kolstål. Det innebär att metallen består framförallt av järn och kol (mellan 0,05 upp till 2,1 procent), och nästan ingenting annat. Ju mer kol det finns i stål, ju hårdare och mindre duktilt det blir — alltså, det deformeras mindre under dragbelastning. Detta är en viktig egenskap för betongens största svaghet är sin draghållfasthet.

Draghållfastheten är den första viktiga egenskapen, men det finns andra material som är det med. Andra egenskapen som är mycket viktig är att stål och betong expanderar och krymper på samma sätt när det uppstår temperaturförändringar. Om de reagerade annorlunda till värme/kyla skulle armeringen orsaka problem, genom att antingen komma loss (och därmed ge mindre stöd) eller skapa sprickor (och därmed försvaga betongen i sig).


Rost och armering

Ett problem som kan uppstå om armering inte placeras på rätt sätt är att den kan börja rosta. Om armering blir rostig kan det utsätta betongen för försvagning. Det som händer är att armering expanderar med rosten, och därmed lägger tryck på betongen istället för att stödja den.

Detta problem kan uppstå på några olika sätt.

– För tunnt lager betong mellan ytan och armeringen. När betong gjuts har de en pH värde av ca 13.5, men över längre perioder påverkas betongen av atmosfären och pH värden närmare ytan sänks. Stål börjar korrodera när pH värdet omkring når ungefar 10.5. Om armering då är för nära ytan kan den börja bli rostig.

rusting rebar

– För tjockt lager betong mellan ytan och armering. Armering nära ytan ska  förhindra sprickor. Om armeringen ligger för djupt kan den inte uppfylla denna funktion på bästa sätt och sprickor kan uppstå, vilket utsätter armeringen för korrosion.

Dessa två potentiella problem kanske verkar som de är motsägande, men både lyfter 
faktiskt fram vikten av att ha välutänkt placering av armering i plattan, med tanke på att man varken vill ha armering för långt ifrån ytan eller för nära. I Sverige ska betonglagret över armeringen vara lika hög som diametern på armeringen plus 10-55 mm, beroende på miljöförhållanden.

Problemet med rost kan undvikas genom användning av rostfritt armeringsjärn, men det är mycket dyrare och har därmed sina egna svagheter (se inlägg om vidhäftning).


Vad kostar grävning/dränering?

Med allt vad grunden innefattar kan det vara svårt att gissa hur mycket de olika delarna kommer att kosta, eftersom det oftast beror på de unika förutsättningar vid din tomt. Så är det även för två av de viktigaste delarna av processen, vilket är grävning och dränering.

grävning

Det bästa man kan göra (förutom att begära in en offert, vilket egentligen inte är så svårt) är att samla på sig exempel, och försöka hitta ett som är likt ditt.

Byggahus.se skrev för ett tag sen en artikel om vad det kan kosta att dränera i efterhand — inspiration till att göra det på rätt sätt till att börja med.

Byggahus har även skrivit om hur mycket markarbeten kan kosta (och hur mycket det kan variera!) allt från t ex 280 000 kr under de bästa förutsättningar upp till 600 000 kr för ett vanligt hus om mycket sprägning behövs. (Och kolla kommentaren — de ger fler persperktiv).

Det finns också diskussioner som denna på byggforum där folk har nämnt vad de betalde för sina markarbeten, där kan det hända att du hittar ett exempel som din egen tomt. De är inga experter men de kan ge en känsla för vad det skulle kunna kosta. Det är viktigt att göra markarbeten på rätt sätt till att börja med så att armeringen och betongplattan eller plintarna kan funka som det ska, och då gäller det att vara beredd på kostnaderna.


Inspiration

Är du mitt i grundarbetet för ditt hus? Eller kanske du ska snart påbörja det hela. Det kan kännas som ett himla stort projekt att klara av, särskilt om du vill göra det mesta själv. Jag stötte nyss på en klipp av en amerikansk TV show som kommer att ge dig ny uppskattning för din lilla platta. Det handlar om bygget av en skyskrapa i Chicago där de lägger armeringen för en våning (av 98).

De använder bland de största armeringsjärn som finns, så klart, vilket väger 30 kg styck. I videon bär killen fyra i taget — de har en kran men det verkar som arbetarna gör de mesta. Och eftersom armeringsjärn är för stora för att svetsas ihop till nät lägger dem armeringsjärnen och fäster dem med najtråd en och en.

Själva tanken gör mig glad att jag kommer nog aldrig behöva gjuta något större än en platta till villa där en armeringmatta duger!


Cement eller Betong?

Armering förstärker betong, men det är viktigt att man har så hållfast betong som möjligt till att börja med. Här förklarar vi lite kort om vad det finns att välja på och lite tips för att blanda.

Skillnaden?

Skillnaden mellan cement och betong är att när man köper betong behöver endast vatten tillsättas. Med cement måste även sand och stenkross tillsättas utöver vatten, och i korrekta mängder. Detta kan vara bra för större konstruktioner, men för mindre projekt som plintar eller en garagegrund funkar det bra med att köpa färdigblandad betong.

Betong i sig själv finns i många sorter. De vanligaste sorterna är finbetong och grovbetong. Om projektet kräver att betongen ska klara av en stor belastning så är det bättre att köra på grovbetong, vilket är mer hållfast. Om man bryr sig mer om att det ska se fint ut (och ytan kommer inte utsättas för stora belastningar) kan finbetong passa bättre till cement.

Tips för blandning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När man blandar betong är det viktigt att få rätt mängd vatten. För lite vatten gör betongen svår att gjuta, men det är lättare att lägga till än ta bort vatten — och om man tillsätter för mycket vatten så blir betongen svagare. Istället för att hälla i direkt med vattenslangen, mät ut den mängd vatten som krävs av instruktionerna och häll i lite i taget, medan du hela tiden blandar. Om det fortfarande ser ut som att det inte är tillräckligt med vatten när du har hällt i allt, vänta ytterligare några minuter — det krävs ofta att man blandar rätt mycket för att få rätt konsistens.

Det är bra att ha lite extra av den torra betongen ifall du kommer på att din blandning har för mycket vatten. Då kan man tillsätta tills det blir rätt mängd igen.


Vidhäftning

Vi har tidigare skrivit om hur rostbildning på armeringsjärn och -nät kan skapa problem för plattor och andra betongkonstruktioner. Men det betyder inte att rostfritt stål är det enda svaret. Rost är egentligen inte nödvändigtvis dåligt.

Untitled-2-254x300

För att armering ska kunna utföra sitt roll att förstärka betong är det mycket viktigt att armeringen och betong binder sig starkt. En av det främsta sätt man får till detta är att skapa mer ytarea där betongen och järnet kommer i kontakt. Därför har armeringsjärn kammar (räfflorna som går runt stängerna).

Därför kan det också vara bra att ha rostig armering. Om rosten är väl vidhäftade till stålet — och om ingen mer rost bilds efter att betong gjuts (annars uppstår samma problem som vi tidigare diskuterat) — ger rosten större kontaktyta med betongen, och därmed bättre vidhäftning. För ett vetenskaplig förklaring på denna fråga kan du läsa mer här (på engelska).

Detta visar också att rostfritt stål inte är en perfekt lösning — om vanlig armering behandlas rätt kan det fungera bättre än rostfritt.


Armeringshistoria: Lutande Tornet i Nevyansk

Både cement och stål — huvudingredienser för armerade betong — har bara funnits i ungefär hundra år i sitt moderna form, med kolstål och portlandscement. Men byggindustrin har varit på spåret i flera hundra år.

rysslandstorn

Även innan processen för att skapa stål hade uppfunnits fanns grundtanken om armering. Ett åttavåningstorn i Ryssland som byggdes någon gång mellan 1720 och 1735 uttnyttjade armeringsjärn — fast det var bara järn istället för stål. Tornet heter den Lutande Tornet i Nevyansk för att toppen lutar ungefär två meter från där den borde vara, på grund av att marken under tornet gled åt sidan under konstruktionen. (Som sagt, det är värt pengarna att göra förarbetet ordentligt!)

En annan märklig sak med tornets armering är att tre hundra år senare syns ingen korrossion på metallen. Det beror på att järnhalten va väldigt hög (99.6%) — inte något särskilt jämfört med modernt järn, men det va inte vanligt på den tiden. Forskare förstår fortfarande inte hur de tillverkades med kunnskapen som fanns då. Hur som helst kan dem vara lyckliga för det: tornet står kvar idag även med lutningen. Det var nog inte illa att ha med armering i just denna bygnad.


Betong och armering — i trädgården!

Armerad betong är inte användbar endast för byggnation. Det kan även användas för att skapa en unik och vacker trädgård. Från damm till entretrappor, pool eller uteplats.

Över de kommande veckor kommer vi att diskutera flera av dessa idéer här på bloggen. Idag börjar vi med något enkelt och läckert: staket av armering, en ide som jag hittade på en blog som heter Isas Trädgård (vi kan tacka henne för den fina bilden). Detta behöver man inte ens betong för!

armeringstaket

När man ska bocka armering till byglar bör man ha maskin så att måtten blir exakt, men till detta kan man böja för hand. Däremot kan det vara bra att ha klippare, så kan du få till olika längder.

Det enklaste strategi för böjning är att skaffa några smalare armeringsjärn och böja dem kring ett träd eller en stolpe. Man kan själv avgöra hur dem ska se ut. Kanske höga och smala, eller låga och runda? Det behöver inte heller vara samma, man kan ha mönster med både och. Eller kanske ha ett stigande staket: klipp kortare längder till att börja med, och sedan klipp längre stänger. Man kan också leka med ställningen: om järnen överlappas som i Isas bild blir det väldigt annorlunda syn beroende på hur tätt det ställs.

Sen när järnen har böjts och du har valt vart det ska stå är det bara att trycka ner dom ordentligt i marken. Voila! Nu har du ett tjusig (och billigt) staket.


Midsommar — med armering?!

Vilken härlig midsommar vi har haft! Ätit gott, dansat kring midsommarstången, njutit.

När vi byggde vår midsommarstång under helgen kom jag att tänka på sommarserien som vi började för någon vecka sen om kreativa användingar av armering: och vilken enkel lösning för midsommarstång! Särskilt om men redan håller på med armering och najning.

Jag vet att enligt tradition bör man bygga midsommarstången med en björk som man själv huggit ner, men ibland är det värt att ta ett enklare alternativ. Det syns inte vad som är undertill när man väl har klätt den!

Bygga midsommarstång med armering behövs knappt instruktioner. Naja ihop ett järn med ett kortare järn för korset. Ringarna går säkert bra med tunnare armering, sånt som man köper i rulle. Om detta inte finns tillgängligt går det säkert bra att forma en ring med najtråden i sig själv. Naja sedan fast ringarna till stången.

Voila! Inget besvarlig spikande, nu är det bara blommor och löv som saknas. Jag kan absolut tänka mig att pröva detta nästa år…


Varför kammar på armering?

Armering har alltid kammar — därför kallas det ibland för kamstål. Men varför finns de?

131809450_804529abc9_o

Svaret är ganska enkelt. Som vi har tidigare skrivit, vidhäftningen mellan järnet och betongen är väldigt viktigt för att armeringen ska ha nytta. En viktig aspekt har med stålets reaktion till värme att göra — att den är lik betongs reaktion. Men man vill även göra mer för att säkerställa kontakten. Därför har armering kammar – det blir mer för betongen att ta tag i, så att säga.

När det finns starkt vidhäftning mellan betong och armering kan dragpåkänningar på bästa sättet överföras från betong till armering. Om det är mindre bra tar armering bara upp den del av kraften, och då ökar risken för sprickor m.m.

Men tack och lov har allt modern armering kammar! (För i tiden användes släta stänger). Så detta behöver du egentligen inte oroa dig över, men det är alltid bra att förstå!


Privat: Armering av kantbalk

Kantbalken är den svåraste delen av platta på mark. Det är oftast bäst att ta in en fackman för jobbet, men om du har erfarenhet med betong och byggning kan det vara värt att utföra själv. Här beskrivs hur man armerar och sedan gjuter kantbalken på plattan.

Det som är svårt med kantbalken är att man inte bara ska lägga armering, utan det handlar om att skapa en “korg” av armeringsjärn, byglar, och najtråd (om byglar behövs enligt konstruktionsritningen).

Det två viktigaste saker när det gäller armering av kantbalken är dels den belastning som tynger ovanpå och dels markförhållandena. Därför lägs armering ofta annorlunda i olika plattor. Olika konstruktörer kommer också tycka lite annorlunda om just hur mycket järn behövs, men ofta är det bättre med för mycket än för lite. Ju mer vridstyv kantbalkarna blir med armeringen, desto bättre klarar grunden av eventuella sättningar i marken.

Om det är bra jord för byggnation kan det hända att korgar inte behövs, utan det räcker med att lägga armeringsjärn eller armeringsmatta.


Hur mycket armering?

Om man vill bygga med betong är undrar man naturligtvis hur mycket armering behövs. Tyvärr finns det inte klara eller enkla regler — det är bäst att kolla med byggkonsult  som kan räkna ut hur mycket (och vilka sorter) du bör ha till ditt projekt.

2960903608_2b6aafafeb_b

Men om du håller på planera kan vi säga lite om vad som du troligt kommer använda. En vanlig projekt för hemmabyggare är att bygga garagegrund. Ett vanligt en-eller tvåbilsgarage brukar ha en grund ungefär 10-12 cm djup. Eftersom grunden är då ganska tunn kan det räcka att bara ha ett lager med armering. Ett passande variant till garagegrund kan vara 5mm armeringsnät med 150X150mm rutor.

Ett annnat projekt som folk ofta tar på är att bygga en liten villa. En villa kommer att säkerligen ha större belastning, och då är det bra med lite tjockare armering, som t ex 8mm armeringsnät med 150X150mm rutor. 

Som sagt, du kan säkert börja budgetera med att räkna med dessa förslag, men det är bäst att ha en ordentlig bedömning.


Spalje för rosor

Nu är det sommar och det märks av på armeringdirekt-kontoret. Senast igår var det en dam här och köpte en 6150 matta (6mm godstjocklek och 150mm rutor) och ett 6mm järn för att ha till spalje i trädgården. Detta så hennes rosor har något att klättra på.

Så vi rekommenderar för spalje:
150-rutor och 6mm, för att det ska stabilt men inte för tungt. De nätet är ca 5×2,2m så om man vill så kan man klippa isär dem så man får 6st 2,2m x 80cm. Dessa kan man sedan luta mot en vägg (sätta några distansklossar bakom) eller man kan sätta en vanligt trästolpe tillsammans med järnet för att stötta upp.

Varför armering då? Jo, det är snyggt och det är billigt.

Men, låt oss nu hoppas på lite bättre väder så vi kan vara på stranden, i båten eller i sommarstugen istället för i trädgården.


Klippa armering

Behöver du en papegoja?

papegoja1

Inte en levande papegoja, så klart, den är nog ingen hjälp (om inte du lär den att uppmuntrar dig under byggarbetet).

Nej, jag menar en sån här:

(Tänk på hur den ser ut uppochner så fattar du säkert varför den kallas för papegoja).

Om du ska vara riktig hemmabyggare gäller det att ha rejäla verktyg. Med gjutning och användning av armering kan du mycket väl ha nytta av en sådan för att justera längder. Tur nog har vi på Armeringdirekt alldeles nyss börjat att sälja en papegoja den modellen som visas ovanför. Det kallas också för “armeringsklipp.”

Denna modell är enkel att använda och klipper järn upp till 32mm i diameter med klipptid på några sekunder. Om du ska börja ett projekt nu under semestern kan den vara väl värt några tusenlappar när du ändå lägger ut för all material — och du sparar på mindre krångel med att hyra maskin eller anlita fackman att hjälpa om armering ska klippas.

Kolla in den vi säljer här. Finns det en annan modell som du är intresserad av? Hör gärna av dig.


Stålpriser i historiskt perspektiv

Det senaste åren har varit rätt bra för köpare av armering. Mellan 2000-2008 steg stålpriset ständigt och idag ligger den på endast tvåtredigedelar så mycket som den var som högst i maj 2008.

Kolla stålpriser från det senaste tio åren:

stalpris

Det gäller att passa på, för priserna kommer bara att stiga — det som drev stålpriserna under 90-talet och den senaste åren var dem så-kallade “BRIC”-länder. Kreditåtsträmmning i 2008 stannade till mycket aktivitet i dessa länder, men det blir nog bara en paus i deras tillväxt.

 Dags att sätta igång!


Väd händer med grunden i rivna hus?

I vår moderna värld är det viktigt att ha koll på vad som händer med vårt avfall.

Just med betong och armering i grunden kan det vara lite förvirrande — hur får man loss dem utan att förstöra dem?

Det går faktiskt bra att förstöra dem: betongen krossas, och sedan används det krossade materialet åter till fyllning i en ny grund. Beroende på hur mycket armering det finns i grunden lyfts det ut antingen för hand, med maskin, eller med stora magneter. Sen skickas betongen till metallverk där den återvinns till ny armering för nya konstruktioner.

demolished-conrete

Rätt smidigt, va? Därför behöver du inte känna att du slösar på material när du bygger grund.


Bockningsmaskin

Om du ska bygga grund till garage eller villa kommer du behöva byglar. Och till det kan du i vanliga fall välja mellan att dra till närmsta byggvaruhandel eller hyra bockningsmaskin, vilket kommer kosta ett gäng tusenlappar utöver själva armeringen.

Men med oss har vi ordnat så du kan enkelt handla allt på en gång — när du beställer din armering kan du även beställa byglar och få alltihop levererade.


Svensk armeringshistoria

Vi har skrivit förut om att vår armering produceras i andra länder i EU (tillverkad till svensk standard förstås) men visste du att för knappt en halv sekel sedan producerade Sverige mycket armering?

5432454565_04e56e9508_b

Sverige tillverkade rekordmängder på 70-talet, då armering fortfarande var ett skyddad industri. 1974 producerades 470.000 ton armering. Att så mycket producerades då berodde också på att stora investeringar i infrastruktur och bostäder va på gång då.

Fast det drog ner mycket på tillverkning av armering under åren fanns det kvar tillverkare till och med år 2004, då den sista flyttade till Norge. Nu importeras armering från andra länder, men det är fortfarande svensk standard på tillverkning.